Home Page Image

Történelem


 


A soproni ferences - bencés kolostor kapuja
A templomtól délre elterülő kolostor mai formájára 1750 és 1780 között épülhetett ki. A Templom utcai szárnyon elképzelhető, hogy a pincétől megújították, a Kolostor utca felől ez nem mondható el, ott megfigyelhetünk középkori faldarabokat, átfalazásokat is.

1750 és 1780 között úgy tűnik folyamatos építkezés volt / a templomban már a negyvenes években dolgoztak, barokk berendezése ekkor készül /, hiszen a biztosan barokk részletek sem azonosak mindenütt. Az épületben a legegységesebb a Templom utca felöli szárny első és második emelete.
A kapu az épület egyetlen plasztikai dísze. A kolostor külső és belső homlokzatai nélkülözik a díszítést, csak az ablakok ritmusa, visszafogott kőkeretei és a vízszintes falsávok adnak némi mozgalmasságot a hatalmas falsíkoknak.

A kapu két szárköve 45 fokos szögben simul a falhoz, a templom melleti első tengelyben. Lizénaszerű kiképzését rozetták és füzérek diszítik, fejezetük magasságából íves párkány indul, melyen három mozgalmas puttó található.

A középső angyal keresztet tart. A kapu főpárkánya alatti timpanonban ovális mezőben ma már értelmezhetetlen jelenet látszik. A kapu ikonográfiai programját nem ismerjük. Mindez felderítésre vár, az egyes részletformák /ovális mező/ kutatásával egyetemben.

A munkálatok megkezdése előtt sok kérdésre keressük a választ:
1.)A kapu kőfelületeinek volt-e esetleg színezése?
2.)Az ovális mező milyen jelenetet ábrázol?
3.)A hiányzó részletformák mennyire hitelesen pótolhatók?

 
 
   
  készítette: pgw.hu